Amazon: mere samfundsomvæltende end corona?

Amazon er på én gang en simpel købmandsforretning og mindst lige så samfundsomvæltende som corona. Den i dag kæmpe globale virksomhed har enorm magt og indflydelse verden over. Det mener i hvert fald ekstern lektor og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet Thorsten Brønholt. Men hvad betyder det egentlig for os dødelige? Og hvordan bør vi reagere?

Af Lucas Honoré og Caroline Voigt Christjansen

Amazon – bare en simpel købmandsforretning?

”Amazon er ikke sådan rigtig en tech-gigant, for de er jo egentlig bare en købmandsforretning, der har fået maksimeret sin markedsandel og sin indtjening” siger Thorsten Brønholt. Amazon er altså ikke en tech-gigant på samme måde som for eksempel Facebook eller Google. Alligevel beskriver Thorsten Brønholt Amazon som en tech-gigant med enorm magt, og hvorfor så lige det? Jo, hvis du læser videre, vil du finde svaret – så hæng i!

En utrolig medarbejderkultur

Utroligt nok har Amazon formået at skabe en medarbejderkultur, hvor de ansatte er stolte af at arbejde for Amazon. Og hvorfor er det egentlig så utroligt? Jo det er det, fordi de arbejder under temmelig ringe vilkår. De fleste af Amazons medarbejdere bliver presset til det yderste, oplever et højt stressniveau, og deres løn afspejler på ingen måde det arbejde, de udfører.

Amazon arbejdsmiljø

(Hamilton Nolan, 2014)

Amazon kæmper mod fagforeninger og bremser på den måde arbejderens muligheder for at få bedre arbejdsvilkår. Thorsten Brønholt understreger: ”Det er ren profitmaksimering. Marx ville skrige, hvis han så Amazon.” Grunden til, at de kan lykkes med den her gode medarbejderkultur, er ifølge Thorsten Brønholt ret simpel: ”De har ressourcerne. De har meget veluddannede folk, der ved hvordan de skal lægge strategier for, hvordan man for eksempel kan beholde medarbejdere længst muligt. De ved, hvordan man sparer penge. De behandler folk som objekter, men sådan er human ressource management.”

Amazon som koloniserende magt

Meget af menneskets livsverden er flyttet over i den digitale sfære. Vi handler mere på nettet, vi interagerer i højere og højere grad med hinanden online osv. ”Hvis man ser den digitale sfære som et territorie, så er de her firmaer [læs: tech-giganter] de facto suveræner. De har magt til at være politi, dommer, bøddel og forsvar. Det er som en kolonisering.” Og hvad er så egentlig problemet med det, kunne man spørge sig selv? Jo, hvis jeg handler i Føtex, og nogen forsøger at stjæle mit dankort, så kan jeg regne med, at politiet kommer og sørger for lov og orden. På Amazon er der ikke noget politi. Eller det vil sige, Amazon er politiet. Men det er tvivlsomt, at Amazon vil agere politi i situationer, hvor det er Amazon selv, der er lidt på grænsen af loven. Derfor kan vi kalde Amazon for en koloniserende magt: De er blevet suverænen på et nyt territorie, og der er ingen konkurrenter i syne.  Som Thorsten Brønholt så statskundskabsagtigt beskriver det: ”Som køber hos Amazon, forventer jeg, at Amazon beskytter mig som en Leviathan.” Men problemet er, at den forventning næppe indfries.

(Redigeret af René Chen, original kilde: Abraham Bosse, 1651)

Amazons styrker

Amazons allerstørste styrke ligger nok i deres komplekse og velfungerende algoritmer. Ingen ved præcist, hvordan Amazons algoritmer fungerer, sandsynligvis ikke engang Amazon selv. Algoritmerne er nemlig så komplekse, at de udvikler og forbedrer sig selv. Synes du lidt det lyder som en sci-fi film, så er du ikke alene. Men hvad gør de her algoritmer egentlig? Det er et godt spørgsmål, og som sagt ved vi det ikke med sikkerhed, men det vi ved er, at de får dig til at købe produkter på Amazons

hjemmeside. De sørger for at vise dig de produkter, netop du finder interessante og sætter den optimale pris. Det lyder jo egentlig meget fint, men problemet er, at vi ikke kan vide, om Amazon bryder loven med deres algoritmer. Man kunne for eksempel forestille sig, at deres algoritmer systematisk viser Amazons egne produkter, før de viser andre virksomheders produkter. Det ville være et brud på loven om fri konkurrence. At det er svært at gennemskue, hvorvidt Amazon bryder loven, er selvfølgelig problematisk, og udfordringen med at holde Amazon i ave bliver kun større af, at de har nogle af verdens bedste advokater. ”Store magter slås og deres våben er advokater” siger Thorsten Brønholt, og pludselig forstår man bedre, hvorfor det kan være så svært at styre en tech-gigant som Amazon.

Too big to fail

“Amazon er too big to fail” konstaterer Thorsten Brønholt. Men det betyder selvfølgelig ikke, at vi bare må lade stå til. Den største udfordring med den form for magt, Amazon har, er, at den kommer snigende uden politisk kontrol og offentlig forståelse. Hvis den danske stat oprettede et korps og beordrede befolkningen til at adlyde dets regler, så ville det højst sandsynligt vække modstrid i befolkningen. Men Amazons magt er ikke så direkte, og derfor kan den forme vores hverdag, helt uden vi er klar over det. Thorsten konkluderer: ”Amazon er som en flod. Vi kan ikke stoppe al vandet, men måske kan vi styre det derhen, hvor vi ønsker”.

Hvad kan vi gøre?

Lov, uddannelse og samarbejde. Det er ifølge Torsten de bedste redskaber, vi har til at styre Amazon i den retning, vi ønsker.

Vi har brug for lovgivning og højere standarder for gennemsigtighed i brugen af kunstig intelligens og algoritmer, så det bliver muligt at gennemskue Amazons (og mange andre tech-giganters) metoder. Et andet konkret bud lyder på lovmæssigt at sætte både et minimums- og maksimumskrav på løn i EU. Derudover bliver vi nødt til at uddanne folk i, hvad tech-giganter betyder for vores samfund. For, som Thorsten Brønholt udtrykker det: ” Det her er mindst lige så samfundsomvæltende som corona. Og der kommer ingen vaccine. Men det er ikke lige så entydigt skadeligt og dårligt.” Endelig bliver vi nødt til at samarbejde med tech-giganterne, da de er kommet for at blive. Danmark er faktisk godt i gang med at yde indflydelse på tech. Vi har for eksempel oprettet en ambassade i Silicon Valley for at præge tech-verdenen. Ifølge Thorsten Brønholt vil vi både vinde indflydelsesmæssigt og økonomisk ved at anerkende tech-giganternes magt og samarbejde med dem.

Er Amazon ren ondskab?

”Foucault siger: Magt er altid produktivt” sådan lyder Thorsten Brønholts svar, når han bliver spurgt, om der er nogle positive effekter af Amazons udbredelse. ”Som forbruger giver det os rigtig mange muligheder.

(Foucault, 1978)

Transaktionsomkostningerne sænkes, og varerne bliver billigere. Det kan være dårligt for klimaet, men det kan vi mediere for eksempel. med en klimabeskatning af alle varer”. Igen må konklusionen være, at den kraftfulde Amazon-flod kan være en fordel, hvis blot vi styrer den hen et sted, hvor den ikke ødelægger landskabet.

Hvem har ansvaret?

Så hvem har ansvaret for at styre floden i en retning, der ikke ødelægger vores samfunds fundament, som opretholder de gode arbejdsvilkår og den fri konkurrence vi værdsætter. Ifølge Thorsten Brønholt ligger opgaven hos fagforeningerne og politikerne. Fagforeningerne bør kæmpe for at fastlægge en fælles minimumsløn i EU, mens ansvaret for at uddanne befolkningen, kræve gennemsigtighed og endelig at sørge for et godt samarbejde med tech-giganterne ligger hos politikerne. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.